Principalele beneficii pentru a folosi piatra naturala in casa, pensiunea sau biroul dumneavoastra
Introducere treptata din perspectiva noastra de designeri de interior, pozele asociate acestui articol al Casa Foca pun in antiteza atat spatiile moderne pentru cladirile de birouri ce ne-au impanzit capitala cat si cele rezidentiale ce solicita cu siguranta un nivel crescut de exigenta si decor, crescand sesizabil dificultatea "challenge-ului".
In anul de gratie 2017, placile naturale de piatra devin repede materialul preferat pentru pardoseli. Dupa ce a fost folosita mii de ani deja, piatra naturala e un produs dinamic si versatil ce poate fi intrebuintat atat in cladirile contemporane cat si in cele traditionale. S-au dus amintirile castelelor si salilor de primire reci, inlocuite fiind de bucatarii confortabile provencale si bai relaxante moderne. Chiar si cei care nu au optat inca pentru eleganta atemporala a placilor de piatra s-ar putea sa se descopere ca fiind incapabili sa reziste sarmului acestora mult timp.
Cu toate acestea, care sunt avantajele folosirii placilor de piatra si pot acestea adauga caldura casei? De la pilastrii si scarile de intrare in casa dumneavoastra pana la baia placata complet in piatra si blatul de bucatarie decorat intr-un stil avangardist in stropi ce imprumuta culori tuturor celorlalte elemente din incapere, fiecare casa are de castigat prin incorporarea pietrei naturale.
1. Frumusetea
Desi e important sa-ti calculezi in mod eficient costurile si planurile de design, avantajele din punct de vedere estetic ale pietrei naturale sunt indisputabile. Pietre ca marmura si granitul au fost apreciate indelung pentru frumusetea lor, cat si atmosfera rustica sau opulenta pe care o creeaza in functie de locul in care sunt folosite. De exemplu o bucatarie care arata saracacios si monoton cu tablii din laminat formica alb poate fi transformata prin adaugarea pietrei naturale, imprumutand camerei o impresie de putere, permanenta si un design unic. In plus, cu pietre disponibile in aproape orice culoare imaginabila, nu va opreste nimic sa folositi piatra naturala pentru a va adapta oricarui plan de design. Alegeti piatra naturala care ofera cea mai buna imagine si impresie pentru casa sau biroul dumneavoastra. Toate tipurile de piatra au beneficiile lor naturale. Ardezia, travertinul, granitul si marmura sunt toate exceptionale si va vor ajuta sa va infrumusetati casa sau biroul cu o atingere delicata de rafinament.
2. Rezistenta si functionalitatea, incalzirea estetica si practica
Probabil va e deja familiar cliseul "tare ca piatra". Dar oare cat e de corect? Piatra e unul din cele mai rezistente materiale in mod natural si asta o ajuta sa faca fata uzurii si rupturilor care ar afecta sau ruina materiale mai slabe. Piatra natuala e rezistenta la frecare si zgarieturi, e nevoie de pagube foarte mari sa aduceti atingere la placile de piatra naturala. In plus, ofera caselor senzatia permanentei ce necesita o intretinere usoara prin comparatie cu alte optiuni de pardoseala sau blaturi. Exista solutii suplimentare de tratare a suprafetei ce creeaza o bariera in piatra naturala ce ajuta la respingerea uleiului si apei, reducand riscurile de pete. Curatarea suprafetelor de piatra va fi mai usoara alaturi de protejarea lor prin reducerea atacurilor sarii, eflorescentei, pagubelor facute de inghet-dezghet, exfolierii, formarea de imagini cat si inhibarea cresterii muschilor si mucegaiului in porii materialului tratat. Designerii recomanda de obicei folosirea materialelor naturale, a culorilor calde si a multitudinii de texturi in proiectele pe care le supravegheaza, pentru ca e usor de creat o atmosfera confortabila, iar piatra naturala nu dezamageste asteptarile nimanui. Gratie dezvoltarii sistemelor de incalzire sub pardoseala recente, e foarte usor sa adaugi caldura adevarata unui spatiu ce inainte dadea batai de cap atat arhitectilor cat si inginerilor proiectanti. Dar azi aceste tehnologii au devenit o rutina, asa ca echipamentul de incalzire electrica sub pardoseala poate fi chiar montat deasupra pardoselii curente, peste care sa se dispuna placile de piatra, aducand astfel bogatia de imagine pe care multi clienti moderni o ravnesc. Piatra este de asemenea un excelent conductor, prin urmare adaugarea incalzirii sub pardoseala poate fi un plus pentru beneficiile eco-prietenoase ale placilor de piatra. Caldura va fi generata si recirculata prin curenti in incapere astfel incat sistemele de incalzire traditionale pot fi reduse sau chiar inchise, salvand o parte importanta din cheltuiala pe care o reprezinta facturile de gaze si curent lunare. Prin comparatie cu parchetul din lemn, vor disparea si problemele adiacente, piatra nu se umfla, nu crapa, se monteaza si intretine extrem de usor. De asemenea placile de piatra nu se indeparteaza in timp unele de celelalte cum se intampla cu placile de lemn intr-o casa in care nu e tinuta permanent o caldura constanta de care au acestea nevoie. Piatra nu se micsoreaza si nu e afectata de spargeri ale instalatiilor. Pe masura ce placile de piatra raman pe loc multi ani la rand, posibil chiar sa reziste mai mult decat cladirea in sine, cu o intretinere insesizabila, acestea pot fi considerate unele din cele mai rezistente produse din piata.
3. Durabilitatea, protejarea mediului si cresterea valorii unei case
Construitul verde si respectarea mediului au devenit din ce in ce mai importante pentru proprietarii de case si pensiuni iar aici putem sa spunem sincer ca sunt putine materiale mai "verzi" decat piatra naturala. Faptul ca piatra e un material gasit in mod natural in natura, cu un ciclu lung de viata o ajuta sa devina o optiune foarte durabila. Sa nu uitam ca sunt resurse aproape inepuizabile de piatra prin comparatie cu lemnul care nu apuca sa se regenereze in ritmul in care e taiat (cel putin la noi). Placarile cu piatra au inceput in domeniul bucatariilor si holurilor dar datorita durabilitatii si gandirii practice, acestea isi fac simtita intrarea in zonele de living si dining, bai si dormitoare. Pentru persoanele care cauta un material care sa reziste mai mult decat covorul si sa fie usor de intretinut, nu se poate da gres prin alegerea placarii cu piatra. Piatra naturala a devenit si o trasatura care poate adauga valoare unei proprietati. Pe masura ce piata imobiliara a inceput sa stagneze, oamenii au inceput sa isi investeasca resursele pentru regenerare, adaugand elemente de lux moderne cum ar fi placile de piatra, proprietatilor lor in loc sa suporte cheltuiala mutarii. Dezbaterea in legatura cu ce materiale de design sunt mai potrivite pentru amenajari continua de ani buni. Pentru majoritatea, decizia finala asupra articolelor care sa fie folosite intr-o bucatarie, o baie sau o completa reamenajare a casei va depinde probabil de gust si preferintele personale. Dar cum ramane cu aspectul sanatatii? Folosirea anumitor materiale de design poate oferi beneficii mediului, dar poate aduce beneficii si sanatatii? Cercetarea si observarea au dezvaluit ca portelanul si placile ceramice si de piatra pot face chiar asta.
poza dupa cum vedeti este de la o faza "in lucru", sorry!
4. Sanatatea noastra dar si a mediului inconjurator
Spre deosebire de covoare (cele care nu sunt naturale sau tratate in sensul acesta) care pot pastra murdaria, nisipul, mucegaiul si alti alergeni ce pot afecta starea de sanatate, piatra naturala e un material de constructie mult mai sanatos si curat, in mod natural. In plus, spre deosebire de materialele de cosntructie create de om, piatra naturala nu prezinta deloc elemente toxice care pot afecta sanatatea. Un alt aspect important ar fi ca placile ceramice si pietrele naturale aduc un beneficiu sanatatii pentru ele fiind suficiente solutiile naturale sau de curatare organica. Acest lucru minimizeaza foarte mult grijile legate de sanatate in privinta solventilor pe baza de chimicale ce sunt necesari pentru a curata formele de placare conventionale (de exemplu linoleumul). Aceste placi de piatra sunt convenabile si celor care sufera de astm sau au alergii pentru ca nu prezinta efectul de declansare, fiind imune la alergeni si foarte usor de curatat. Imbunatatirea Calitatii Aerului Interior
Conceptul de imbunatatire a calitatii aerului capata emfaza recent in reamenajarile de interior pentru casa si birou. Calitatea proasta a aerului poate contribui la problemele respiratorii si ajuta la proliferarea raspandirii patogenilor purtati prin aer. Placile de piatra naturala ajuta la imbunatatirea calitatii aerului datorita lipsei de porozitate. Suprafetele lor solide, dure, nu pot fi penetrate de alergeni daunatori cum ar fi : murdaria, praful, polenul. Aceste particule pur si simplu se aseaza pe suprafetele placate de piatra si pot fi sterse foarte usor cu mopul sau un burete. Dincolo de protectia de alergeni, placile sunt ferite si de compusii organici volatili, care cauzeaza deteriorarea calitatii aerului. Procesul trecerii acestora prin foc, cateodata in randuri repetate atat pentru baza cat si pentru smalt, elimina efectiv compusii organici volatili. Majoritatea probabil nu stiati ca placile de piatra naturala folosite pentru infrumusetarea pardoselii din bucatarie si crearea mozaicurilor pentru accente estetice (pe peretele din spatele cuptorului de exemplu) pot sa imbunatateasca si starea de sanatate, creand un mediu adecvat pregatirii mancarii si usor de intretinut pentru a ramane permanent in conditii de igiena optime! Toate pietrele naturale sunt formate din natura in felul lor aparte. Cand adaugati piatra naturala in casa dumneavoastra, pensiunea sau cladirea de birouri, aduceti de fapt un pic de natura inauntru.
5. Flexibilitatea si cheltuiala
Unele materiale de constructie folosite in case pot fi aplicate doar intr-un sau doua spatii. De exemplu covoarele pot fi folosite de obicei doar pentru pardoseala. In timpul asta insa, piatra naturala e mult mai versatila, ea poate acoperi mai multe nevoi de construire a casei, adaugand la uniformitatea generala. Pardoseala, blaturi pentru bucatarie sau baie, placarea peretilor din living, bucatarie, baie si mai nou chiar si dormitoare, accente stropite, scari, cabine de dus, chiuvete, coloane, seminee, placi pentru curti interioare - nu exista o lipsa de optiuni pentru folosirea pietrei naturale in casa dumneavoastra odata ce v-ati facut curaj :) Dar nu sunt placile de piatra scumpe? Argumentul "piatra naturala e scumpa" nu mai e relevant in ziua de azi. Am demonstrat in punctele anterioare cum e mai mult decat justificata investitia. Din ce in ce mai multi oameni calculati au realizat ca pardoseala din piatra se amortizeaza destul de repede, nu trebuie inlocuita din considerente practice zeci spre sute de ani, se intretine extrem de usor si acompaniata de incalzirea in pardoseala reduce cheltuielile de mentenanta cele mai mari dintr-o casa (cu gazele naturale si curentul electric). Cererea mare de piatra si depozitele generoase au facut ca preturile placilor de piatra sa scada considerabil. Prin urmare "piatra e aici sa ramana" :) Si e natura! Costul asupra mediului cu exploatarea e relativ mic, iar amprenta de carbon poate sa descreasca prin incorporarea unor solutii de acoperire a pamantului cu piatra in spatii interioare, cu ferestre din loc in loc pentru copaci vii, flori sau rasaduri. Si fiindca acasa va e usor sa va imaginati cum se poate intampla asta, va las cu un exemplu ultra-modern din Japonia, intr-o cladire corporatista a consortiului Pasona Group din Tokyo, unde angajatii se bucura de oxigenul si legumele crescute natural la birou. Lasati-va inconjurati de natura! Vizionare placuta!


In anul de gratie 2017, placile naturale de piatra devin repede materialul preferat pentru pardoseli. Dupa ce a fost folosita mii de ani deja, piatra naturala e un produs dinamic si versatil ce poate fi intrebuintat atat in cladirile contemporane cat si in cele traditionale. S-au dus amintirile castelelor si salilor de primire reci, inlocuite fiind de bucatarii confortabile provencale si bai relaxante moderne. Chiar si cei care nu au optat inca pentru eleganta atemporala a placilor de piatra s-ar putea sa se descopere ca fiind incapabili sa reziste sarmului acestora mult timp.
Cu toate acestea, care sunt avantajele folosirii placilor de piatra si pot acestea adauga caldura casei? De la pilastrii si scarile de intrare in casa dumneavoastra pana la baia placata complet in piatra si blatul de bucatarie decorat intr-un stil avangardist in stropi ce imprumuta culori tuturor celorlalte elemente din incapere, fiecare casa are de castigat prin incorporarea pietrei naturale.
1. Frumusetea
Desi e important sa-ti calculezi in mod eficient costurile si planurile de design, avantajele din punct de vedere estetic ale pietrei naturale sunt indisputabile. Pietre ca marmura si granitul au fost apreciate indelung pentru frumusetea lor, cat si atmosfera rustica sau opulenta pe care o creeaza in functie de locul in care sunt folosite. De exemplu o bucatarie care arata saracacios si monoton cu tablii din laminat formica alb poate fi transformata prin adaugarea pietrei naturale, imprumutand camerei o impresie de putere, permanenta si un design unic. In plus, cu pietre disponibile in aproape orice culoare imaginabila, nu va opreste nimic sa folositi piatra naturala pentru a va adapta oricarui plan de design. Alegeti piatra naturala care ofera cea mai buna imagine si impresie pentru casa sau biroul dumneavoastra. Toate tipurile de piatra au beneficiile lor naturale. Ardezia, travertinul, granitul si marmura sunt toate exceptionale si va vor ajuta sa va infrumusetati casa sau biroul cu o atingere delicata de rafinament.

2. Rezistenta si functionalitatea, incalzirea estetica si practica
Probabil va e deja familiar cliseul "tare ca piatra". Dar oare cat e de corect? Piatra e unul din cele mai rezistente materiale in mod natural si asta o ajuta sa faca fata uzurii si rupturilor care ar afecta sau ruina materiale mai slabe. Piatra natuala e rezistenta la frecare si zgarieturi, e nevoie de pagube foarte mari sa aduceti atingere la placile de piatra naturala. In plus, ofera caselor senzatia permanentei ce necesita o intretinere usoara prin comparatie cu alte optiuni de pardoseala sau blaturi. Exista solutii suplimentare de tratare a suprafetei ce creeaza o bariera in piatra naturala ce ajuta la respingerea uleiului si apei, reducand riscurile de pete. Curatarea suprafetelor de piatra va fi mai usoara alaturi de protejarea lor prin reducerea atacurilor sarii, eflorescentei, pagubelor facute de inghet-dezghet, exfolierii, formarea de imagini cat si inhibarea cresterii muschilor si mucegaiului in porii materialului tratat. Designerii recomanda de obicei folosirea materialelor naturale, a culorilor calde si a multitudinii de texturi in proiectele pe care le supravegheaza, pentru ca e usor de creat o atmosfera confortabila, iar piatra naturala nu dezamageste asteptarile nimanui. Gratie dezvoltarii sistemelor de incalzire sub pardoseala recente, e foarte usor sa adaugi caldura adevarata unui spatiu ce inainte dadea batai de cap atat arhitectilor cat si inginerilor proiectanti. Dar azi aceste tehnologii au devenit o rutina, asa ca echipamentul de incalzire electrica sub pardoseala poate fi chiar montat deasupra pardoselii curente, peste care sa se dispuna placile de piatra, aducand astfel bogatia de imagine pe care multi clienti moderni o ravnesc. Piatra este de asemenea un excelent conductor, prin urmare adaugarea incalzirii sub pardoseala poate fi un plus pentru beneficiile eco-prietenoase ale placilor de piatra. Caldura va fi generata si recirculata prin curenti in incapere astfel incat sistemele de incalzire traditionale pot fi reduse sau chiar inchise, salvand o parte importanta din cheltuiala pe care o reprezinta facturile de gaze si curent lunare. Prin comparatie cu parchetul din lemn, vor disparea si problemele adiacente, piatra nu se umfla, nu crapa, se monteaza si intretine extrem de usor. De asemenea placile de piatra nu se indeparteaza in timp unele de celelalte cum se intampla cu placile de lemn intr-o casa in care nu e tinuta permanent o caldura constanta de care au acestea nevoie. Piatra nu se micsoreaza si nu e afectata de spargeri ale instalatiilor. Pe masura ce placile de piatra raman pe loc multi ani la rand, posibil chiar sa reziste mai mult decat cladirea in sine, cu o intretinere insesizabila, acestea pot fi considerate unele din cele mai rezistente produse din piata.

3. Durabilitatea, protejarea mediului si cresterea valorii unei case
Construitul verde si respectarea mediului au devenit din ce in ce mai importante pentru proprietarii de case si pensiuni iar aici putem sa spunem sincer ca sunt putine materiale mai "verzi" decat piatra naturala. Faptul ca piatra e un material gasit in mod natural in natura, cu un ciclu lung de viata o ajuta sa devina o optiune foarte durabila. Sa nu uitam ca sunt resurse aproape inepuizabile de piatra prin comparatie cu lemnul care nu apuca sa se regenereze in ritmul in care e taiat (cel putin la noi). Placarile cu piatra au inceput in domeniul bucatariilor si holurilor dar datorita durabilitatii si gandirii practice, acestea isi fac simtita intrarea in zonele de living si dining, bai si dormitoare. Pentru persoanele care cauta un material care sa reziste mai mult decat covorul si sa fie usor de intretinut, nu se poate da gres prin alegerea placarii cu piatra. Piatra naturala a devenit si o trasatura care poate adauga valoare unei proprietati. Pe masura ce piata imobiliara a inceput sa stagneze, oamenii au inceput sa isi investeasca resursele pentru regenerare, adaugand elemente de lux moderne cum ar fi placile de piatra, proprietatilor lor in loc sa suporte cheltuiala mutarii. Dezbaterea in legatura cu ce materiale de design sunt mai potrivite pentru amenajari continua de ani buni. Pentru majoritatea, decizia finala asupra articolelor care sa fie folosite intr-o bucatarie, o baie sau o completa reamenajare a casei va depinde probabil de gust si preferintele personale. Dar cum ramane cu aspectul sanatatii? Folosirea anumitor materiale de design poate oferi beneficii mediului, dar poate aduce beneficii si sanatatii? Cercetarea si observarea au dezvaluit ca portelanul si placile ceramice si de piatra pot face chiar asta.

4. Sanatatea noastra dar si a mediului inconjurator
Spre deosebire de covoare (cele care nu sunt naturale sau tratate in sensul acesta) care pot pastra murdaria, nisipul, mucegaiul si alti alergeni ce pot afecta starea de sanatate, piatra naturala e un material de constructie mult mai sanatos si curat, in mod natural. In plus, spre deosebire de materialele de cosntructie create de om, piatra naturala nu prezinta deloc elemente toxice care pot afecta sanatatea. Un alt aspect important ar fi ca placile ceramice si pietrele naturale aduc un beneficiu sanatatii pentru ele fiind suficiente solutiile naturale sau de curatare organica. Acest lucru minimizeaza foarte mult grijile legate de sanatate in privinta solventilor pe baza de chimicale ce sunt necesari pentru a curata formele de placare conventionale (de exemplu linoleumul). Aceste placi de piatra sunt convenabile si celor care sufera de astm sau au alergii pentru ca nu prezinta efectul de declansare, fiind imune la alergeni si foarte usor de curatat. Imbunatatirea Calitatii Aerului Interior
Conceptul de imbunatatire a calitatii aerului capata emfaza recent in reamenajarile de interior pentru casa si birou. Calitatea proasta a aerului poate contribui la problemele respiratorii si ajuta la proliferarea raspandirii patogenilor purtati prin aer. Placile de piatra naturala ajuta la imbunatatirea calitatii aerului datorita lipsei de porozitate. Suprafetele lor solide, dure, nu pot fi penetrate de alergeni daunatori cum ar fi : murdaria, praful, polenul. Aceste particule pur si simplu se aseaza pe suprafetele placate de piatra si pot fi sterse foarte usor cu mopul sau un burete. Dincolo de protectia de alergeni, placile sunt ferite si de compusii organici volatili, care cauzeaza deteriorarea calitatii aerului. Procesul trecerii acestora prin foc, cateodata in randuri repetate atat pentru baza cat si pentru smalt, elimina efectiv compusii organici volatili. Majoritatea probabil nu stiati ca placile de piatra naturala folosite pentru infrumusetarea pardoselii din bucatarie si crearea mozaicurilor pentru accente estetice (pe peretele din spatele cuptorului de exemplu) pot sa imbunatateasca si starea de sanatate, creand un mediu adecvat pregatirii mancarii si usor de intretinut pentru a ramane permanent in conditii de igiena optime! Toate pietrele naturale sunt formate din natura in felul lor aparte. Cand adaugati piatra naturala in casa dumneavoastra, pensiunea sau cladirea de birouri, aduceti de fapt un pic de natura inauntru.

5. Flexibilitatea si cheltuiala
Unele materiale de constructie folosite in case pot fi aplicate doar intr-un sau doua spatii. De exemplu covoarele pot fi folosite de obicei doar pentru pardoseala. In timpul asta insa, piatra naturala e mult mai versatila, ea poate acoperi mai multe nevoi de construire a casei, adaugand la uniformitatea generala. Pardoseala, blaturi pentru bucatarie sau baie, placarea peretilor din living, bucatarie, baie si mai nou chiar si dormitoare, accente stropite, scari, cabine de dus, chiuvete, coloane, seminee, placi pentru curti interioare - nu exista o lipsa de optiuni pentru folosirea pietrei naturale in casa dumneavoastra odata ce v-ati facut curaj :) Dar nu sunt placile de piatra scumpe? Argumentul "piatra naturala e scumpa" nu mai e relevant in ziua de azi. Am demonstrat in punctele anterioare cum e mai mult decat justificata investitia. Din ce in ce mai multi oameni calculati au realizat ca pardoseala din piatra se amortizeaza destul de repede, nu trebuie inlocuita din considerente practice zeci spre sute de ani, se intretine extrem de usor si acompaniata de incalzirea in pardoseala reduce cheltuielile de mentenanta cele mai mari dintr-o casa (cu gazele naturale si curentul electric). Cererea mare de piatra si depozitele generoase au facut ca preturile placilor de piatra sa scada considerabil. Prin urmare "piatra e aici sa ramana" :) Si e natura! Costul asupra mediului cu exploatarea e relativ mic, iar amprenta de carbon poate sa descreasca prin incorporarea unor solutii de acoperire a pamantului cu piatra in spatii interioare, cu ferestre din loc in loc pentru copaci vii, flori sau rasaduri. Si fiindca acasa va e usor sa va imaginati cum se poate intampla asta, va las cu un exemplu ultra-modern din Japonia, intr-o cladire corporatista a consortiului Pasona Group din Tokyo, unde angajatii se bucura de oxigenul si legumele crescute natural la birou. Lasati-va inconjurati de natura! Vizionare placuta!
