10 Masuri extrem de eficiente de incalzire a casei / pensiunii tale in timpul iernii, cu ajutorul tesaturilor pentru draperii, perdele, tapet, covoare, tapitare canapele alaturi de corpuri de iluminat si mobilier

Daca locuiti intr-o casa / pensiune prost izolata din punct de vedere termic, cum multi dintre noi o facem, ati putea pierde milioane bune iarna pe facturile de curent electric/gaze. Dar predecesorii nostri au avut multe metode sa se incalzeasca la costuri reduse. In ziua de azi, tehnologia ne ajuta sa intelegem mai bine cum merg lucrurile, asa ca prin folosirea unei camere de filmat in infrarosu si a evolutiei in fizica mediului, putem masura si evalua destul de corect eficienta diverselor metode. Aceste masuri sunt folositoare si vizitatorilor. Cheia pentru intelegerea modului de a tine cald este faptul ca se pierde mai multa caldura prin iradierea imprejurimilor tale decat prin convectia aerului. Acesta este motivul pentru casa / pensiunea ta se simte atat de rece, cand e nelocuita o perioada, chiar si dupa ce ati pornit incalzirea centrala; desi aerul se încalzeste rapid, peretii vor avea nevoie de mult mai mult timp pentru a face acest lucru si pot continua sa te faca sa tremuri o zi intreaga.

Ce facem cu ferestrele acelea calduroase?

 

In acelasi mod, in pensiunile prost izolate, interiorul peretilor exteriori poate fi chiar cu cateva grade mai rece decat aerul sau peretii interiori ai casei, facandu-te pe tine sa te simti rece. Din fericire, exista cinci metode simple sa depasesti acest impas si sa-ti minimizezi cheltuielile cu energia/gazele:

1) Trage draperiile pe timpul noptii !

In timpul zilei, ferestrele tale lasa sa intre mai multa energie radianta decatiese; lumina soarelui poate intra prin sticla, dar fereastra e opaca pentru radiatia infrarosie care incearca sa scape. Noaptea insa, ferestrele cu un singur vitraj pot deveni foarte reci – in casa noastra de inceput de secol pe care incercam sa o tinem la o temperatura constanta de 20°C, o camera cu infrarosu arata temperatura ferestrei interne la aproape 7°C intr-o noapte friguroasa de toamna tarzie. Nici chiar ferestrele cu vitraj dublu nu izoleaza grozav, temperatura ajungand aproape de 14°C. Asta ne arata pierderi de energie de aproape 50-100 watti pe metru patrat, echivalentul folosirii unui bec de lumina de moda veche. Cel mai bun mod de a preveni aceasta pierdere de caldura e sa trageti draperiile si coborati jaluzelele exterioare din lemn imediat dupa ce se lasa seara. Acestea aduc o bariera suplimentara in fata pierderii de caldura radianta, adauga izolare termica si reduc curentii de aer. Jaluzelele exterioare ieftine folosite aici cresc temperatura suprafetei interne la 16°C iar draperiile groase o aduc aproape de temperatura camerei, minimizand pierderea de caldura si facand camera sa se simta maicomfortabila. Merita precizat ca multe tipuri de termopane sufera de aceeasi izolare slaba.

    Priveste ce diferenta uriasa de izolare termica este intre o draperie trasa si una lasata deschisa!

2) Acopera-ti peretii !

Caramida solida sau peretii din piatra sunt izolatori mai buni decat sticla, desigur, dar se racesc la randul lor si lasa sa iasa multa caldura. In sectiunea din aceasta poza dintr-o pensiune, peretii exteriori ajungeau la 16-17°C, cu 3-4°C mai reci decat aerul din camera, desi erau facuti dintr-o gresie groasa de 50 cm (perete intern baie)

Din fericire, se pot reduce semnificativ pierderile de energie acoperind peretii cu poze sau oglinzi. Chiar si un simplu poster adauga un strat de izolatie , crescand temperatura interna cu aproape 1°C si salvand pierderea de energie cu aproape un sfert. Pozele inramate sau oglinzile sunt chiar mai bune, desi mai scumpe. Dar desi nu suntem baroni medievali, cu totii ne putem acoperi zidurile cu tapet textil. Noi o facem de aproape 15 ani pentru clientii nostri, asa cum se poate vedea in pozele de pe site-ul nostru.Va pun insa doua poze drept exemplu si aici:

           

 

Cele mai bune izolatoare raman rafturile de carti. Biblioteca noastra are multe carti vechi, ce ofera un grad de izolare termic fascinant. Tepii volumelor din biroul nostru intesat de carti urca pana aproape de temperatura de camera, facand locul calduros si comfortabil. Din punct de vedere termic cel putin, cartile imprimate sunt net superioare alternativelor lor electronice. Cine mai are nevoie de kindle cand are carti calduroase?

 

3) Acopera-ti usa de la intrare

Usile pot permite curentilor de aer sa intre nestingheriti, sunt in general subtiri si cateodata cu un geam incadrat care nu izoleaza aproape deloc bine termicintrarea. In general temperatura masurata langa usa de intrare ajunge la 10-15°C in noptile friguroase de toamna. Acoperind usa cu o draperie si zidul inconjurator interior cu tapet textil elimina aproape in totalitate pierderea de caldura din interior. Va recomandam ca stratul de draperie pe care il folositi atat la geamuri cat si aici la usa sa fie lasat sa "cada" pe parchet. Acest simplu truc elimina complet curentii de aer. Ajusteaza si pragurile de la intrare, inainte de montarea tapetului sau a draperiei. Regula de aur e "se vede lumina zilei cu usa inchisa, pragul e prea jos". Daca usa nu e in contact direct cu pragul, aerul scump incalzit pe bani dinauntru iese pe sub usa. Acelasi lucru nu se intampla in totalitate cand se foloseste o draperie de intrare dar sincer cele doua masuri ar trebui combinate pentru eficientizarea termica a intrarii. Unele praguri au patru sau cinci suruburi care iti permit sa ajustezi inaltimea pentru a elimina gaurile. Roteste suruburile impotriva acelor de ceasornic ca sa ridici pragul pana cand lumina zilei dispare aproape de tot. Putina lumina in colturi e ok dar nu ridica pragul atat de mult incat sa faca dificil inchisul si deschisul usii. Si usa nu ar trebui sa zgarie pragul sau o sa distruga stratul de etansare. 

 

4) Acorda atentia necesara mentenantei centralei de incalzire a casei.

Probabil stii deja ca masinile au nevoie de verificari periodice pentru a rula in conditii optime. Ei bine, acelasi lucru se poate spune si despre echipamentul de incalzire a casei. Tinand centrala curata, ajustata corect de catre un profesionist si unsa corespunzator iti va reduce consumul de energie scutind pana la 5% din costurile de incalzire a spatiului. Foloseste garantia centralei, cumpara centrala cu garantie cat mai mare din start. Nu uita ca de multe ori prelungirea garantiei (pe 1-2 ani) poate fi mult mai putin costisitoare decat chemarea unei echipe de interventie din "afara sistemului". Citeste atent garantia si daca nu ai rabdare, pune intrebari. Fii atent sa acopere piesele cele mai importante si service-ul ulterior (intreaba de la inceput daca exista "consumabile" scumpe sau cere o detaliere a lor pentru intreaga centrala in scris, pe mail sau pe contractul de vanzare-cumparare cand faci achizitia. Acest experiment iti va dovedi de la inceput ce "slabiciuni" nementionate ar putea exista, daca intr-adevar merita sa platesti o garantie extinsa (stiind exact ce acopera si ce nu) si daca nu e mai convenabil sa ii faci mentenanta in mod regulat cu o echipa acreditata, calificata, din afara sistemului. Merita mentionat aici ca daca centrala veche de cativa ani are nevoie de inlocuiri, e mult mai interesant si fezabil dpdv economic sa achizitionezi una noua - o masina moderna e acoperita de o garantie noua si e mult mai eficienta - fiecare an aduce noi inovatii in domeniul tehnologic. Noi am trecut recent prin acest experiment din nefericire si centralei aproape nefolosite, Vaillant, de 2-3 ani vechime ce functioneaza la etajul superior al casei i s-a stricat o piesa .. consumabila ce costa cat o centrala noua. Evident ca solutia dorita a fost inlocuirea centralei cu totul. 

In sezonul friguros, odata cu mentenanta centralei, va recomandam sa schimbati si filtrele de aer. Daca iarna e foarte grea, poate chiar o data pe luna sau la doua luni.

 

5) Foloseste un Termostat Programabil.

Tehnologia a evoluat foarte mult. Traim cu adevarat intr-un nou mileniu. S-au dus zilele in care trebuia sa lasam focul in semineu aprins pe toata durata noptii, sau sa ne facem griji dimineata cand ne dam jos din pat si lasam copilul in living inainte de gradinita/job ca temperatura e foarte rece si trebuie sa dam centrala la maxim sau invers, ca gazele au ars toata noaptea in mod inutil pentru a incalzi o camera nelocuita. De ajuns. Trebuie sa tinem pasul cu vremurile. In ziua de azi exista termostate programabile. Va puteti cu usurinta programa cateva sesiuni in zi de ore dulci la care centrala sa incalzeasca apa pentru dusul de dimineata, apa pentru vasele de spalat seara sau dusul de seara si caloriferele pe anumite zone si chiar pe anumite ore. Nu are rost sa insist, toata lumea intelege cat e de eficient. Consumul inutil de energie si gaze se va reduce cu pana la 15-30% (in unele case). Trebuie insa sa mentionez ca persoanele care vor sa programeze in timp real activitatea centralei o pot face printr-un smartphone sau calculator care trimite instructiuni de la distanta, in timp real, prin router-ul din casa catre receptia wireless a centralei dvs. Prin urmare, persoanele indragostite de Accuweather si Micro-management vor putea cu satisfactie sa tina efectiv sub control pana si cele mai mici detalii. 

6) Si de dragul nostalgiei, Ventilatoarele de tavan.

Da, ati auzit bine. O masura extrem de eficienta dar veche opozabila modernismului absolut. De asemenea foarte populara printre persoanele care au temeri legate de undele radio, wifi, sau felului in care semnalele pot fi bruiate / interceptate si manipulate. Acestea nu se folosesc doar pentru racirea usoara a spatiului. In timpul sezoanelor reci, multe unitati de ventilare ce se prind pe tavan vin la pachet cu o functie dubla, un switch ce permite inversarea directiei lamelor. Rotatia impotriva ceasului produce binecunoscuta briza racoritare dar comutand invers pe directia ceasului transforma temperatura din incapere intr-una mai calduroasa. Tot aerul cald care se strange aproape de tavan e circulat inapoi in spatiul locuibil - aceasta masura simpla taie costurile de incalzire cu pana la 10% ! In plus, exista inca o frumusete aparte pe care numai decorul cu un asemenea corp de iluminat o poate readuce. Va prezentam in pozele de mai jos doua poze dintr-un proiect de-al nostru, realizat in colaborare cu un arhitect roman ce traieste in Manhattan. 

 

 7) Elimina curentii de aer din jurul prizelor sau a oricaror alte tipuri de iesiri/intrari pentru cabluri de alimentare,apa,gaze.

Prizele din peretii exteriori sunt cunoscute ca fiind extrem de permisive pentru curentii de aer, pentru ca stratul izolator nu este intotdeauna plasat in spatele si in jurul lor in mod corect. Trebuie prin urmare sa incerci sa opresti aerul care trece prin cutie si prin jurul ei. Pentru acest lucru, se scoate placuta ce acopera priza (v-am pus o poza cu una deja desfacuta, chiar daca e de U.K.) si se foloseste o umplutura in toate spatiile mici din jurul prizelor cu un o spuma de calafatuire. Pe urma acoperiti cu o garnitura de spuma priza si inlocuiti placuta de acoperire. Garniturile acestea sunt foarte ieftine, va costa cam 5 lei un set de doua bucati. Dar va vor salva bani atata timp cat priza aceea va va ramane in casa. 

  

In aceeasi maniera, va recomand sa folositi butelia cumpara cu spuma de calafatuire si pentru alte tevi, cabluri electrice sau conductele de gaz care va intra in casa : se intampla de foarte multe ori sa existe mici gauri care au fost umplute la repezeala cu un fel de calcar/chit. In timp acesta crapa, se decojeste si cade. Aceste gauri lasa sa intre aerul de afara si sunt punctele de intrare ideale pentru insecte nedorite sau in unele cazuri chiar soricei. Astupati-le definitiv cu spuma de calafatuire mentionata, ea se extinde automat si ocupa intreg spatiul. Pentru tevile de apa de sub chiuveta puteti sa scoateti suruburile si inelele acelea groase tip scut, sa umpleti cu spuma in jurul conductei de apa si sa puneti inelele la loc. Sunt doar decorative. 

8) Foloseste panouri.

Chiar daca nu puteti reduce pierderea de caldura din peretii exteriori (bugetul a fost decimat de cheltuielile anterioare de exemplu), va puteti in continuare baricada de frig. Stramosii nostri foloseau panouri din lemn in spatele lor si se culcau in jurul focului. Fiind la temperatura camerei, panourile le tineau spatele cald, iar radiata emanata de foc ii incalzea din fata. Si tu ai putea face la fel si chiar te-ai putea proteja de efectele dezastruoase ale unui foc valvoi, folosind aparatori de foc, exact ca doamnele din evul mediu. In alte cuvinte, o aparatoare de semineu sau soba si niste panouri de lemn atent directionate pot rezolva problema. Metoda este testata chiar la etajul casei noastre, la acest semineu. In poza de mai jos puteti revedea clar tipul de panou propus. 

 

9) Pozitioneaza-ti mobilierul in zona calduroasa !

Cat de cald se simte interiorul unei camere depinde si de locul in care te afli, desi temperatura din interior e aceeasi peste tot. O sa simti mai multa caldura daca te afli mai aproape de interiorul casei pentru ca zidurile exterioare reci sunt la o distanta mai mare. Asa ca incearca si pune-ti mobila aproape de un zid intern. Daca biroul tau e langa un zid extern pentru ca vrei sa te poti uita pe fereastra, picioarele ti se vor raci, desi se poate reduce acest efect punand o placa de carton pe zidul exterior sub birou, sau cum am facut noi, mai multe perne decorative de interior tapitate cu material de draperie. In fond tuturor ne place sa citim la geam, unde e lumina mai buna, cel putin acum cand afara e atat de urat. In plus la birou exista si comfortul spatiului generos pentru ceai si fursecuri. Daca tablia patului tau e alaturi de un perete exterior, o sa existe riscul sa te trezesti cu gatul afectat, teapan, rigid, intr-adevar nu atat de mult daca tablia patului e solida sau tapitata cua material textil (si straturi de plus in interior). Cea mai buna solutie este sa pui un pat cu patru stalpi si baldachin, desi recunoastem majoritatea dormitoarelor nu sunt suficient de mari pentru asemenea extravagante.

 10) Izoleaza usa de acces la mansarda, tevile de apa si sigileaza scurgerile de aer din conductele ventilatiei

Fiind specializati in decorul Horeca pentru pensiuni, am intalnit multe situatii similare. Asa ca ne-am gandit sa propunem aceste reguli generale de tratare a mansardei

   

 

Chiar si in podurile sau mansardele bine izolate, usa de acces poate sa nu fie izolata in conditii ideale, lasand aerul cald sa scape prin trapa. Si daca usa e usor indoita sau ceva blocheaza deschiderea, atunci nu se inchide ermetic, lasand aerul sa iasa in pod/mansarda. In aceste cazuri, pentru a fi siguri ca usa blocheaza curentii de aer, folositi adeziv sa atasati cunoscuta fibra de sticla pe partea de usa dinspre mansarda/pod. Si daca nu se inchide orizontal, folositi un zavor de blocare s-o inchideti cum trebuie. Dar ce facem cu ventilatia (care de obicei e pusa in mansarda pensiunii, pentru a nu deranja vizual, sau tevile de apa? In primul rand platiti mai putin pentru apa calda izoland tevile. In acest fel scadeti sansele si ca ele sa inghete, ce poate fi dezastruos. Verificati sa vedeti ca tevile sunt calde la atingere. Daca sunt, atunci sunt candidati buni pentru izolare. Puteti gasi spuma de teava la majoritatea magazinelor hardware mari. Taiati pe dimensiune si blocati cu banda adeziva. In mod ideal, alegeti izolarea cu cea mai mare valoare R practica, e o masura buna de evaluare a puterii de blocare a caldurii. Izolarea pentru tevi e de obicei R3 sau cea care se infasoara pentru fibra de sticla, una mai puternica, R7.

Uitati-va la sistemul de ventilatie care e accesibil in subsol sau mansarda. Cautati zone unde conductele ar fi putut lucra si s-ar fi putut deplasa, la colturi si imbinari. Conform Energy Star, o pensiune obisnuita cu incalzire fortata pe aer pierde intre 20 si 30% din aerul care se misca prin sistem datorita scurgerilor, gaurilor si conductelor prost conectate. Puneti o etansare mastica sau banda adeziva de metal peste orice scurgeri pentru a le sigila.

 

 Epilog :

Asa ca acum stiti cate ceva despre felul in care caldura se plimba, informatiile acestea va vor ajuta cu siguranta sa infruntati iarna geroasa. Din experienta proprie va pot spune si ca investigarea proprietatilor termice ale casei dumneavoastra cu o camera cu infrarosu o sa va tina copiii amuzati ore intregi. In final va voi spune cateva cuvinte despre poza de profiu, a unui spatiu redecorat de noi pentru un home-cinema, o camera de subsol care inainte de ajutorul nostru era umeda si atat de rece incat efectiv puteai sufla si urmari aerul cald zbatandu-se neputincios in jur inainte sa se disipe. Iar acest client voia sa plece din Winterfell-ul familieiStark si sa ajunga undeva (cuvintele lui ad literam) – "cat mai aproape de Dorne posibil!" Am ras evident, amuzati de aceasta incercare. Rezultatul a intrecut orice asteptari atat pentru Casa Foca, cat si pentru clientul extrem de multumit

Poza acestui proiect arata un grad de comfort care nu putea fi atins cu lambriuri de lemn simple. Acest home-cinema este tapetat integral in covor, incluzand peretii. Nuante diferite, design unic. E importanta insa si destinatia camerei, lambriurile ar fi fost mult mai potrivite intr-un birou sau o biblioteca, desigur. Insa de asta suntem aici, sa dam ideile corecte. Din placere, nu contra-cost. Va asteptam cu drag sa apelati la noi pentru orice ajutor vis-a-vis de casa sau pensiunea dumneavoastra!

Pentru ajutor in timp real sau un raspuns foarte rapid, ma puteti contacta si pe tel / whatsapp pe numarul 0722600887.  Va astept! Horatiu Foca